19 jul Welke gevolgen heeft uw echtscheiding op uw belastingbrief?
Weldra dient u uw belastingbrief weer in te dienen, maar wat zijn nu de gevolgen van een eventuele echtscheiding op deze indiening?
Wij schreven reeds een artikel over wanneer u een gezamenlijke dan wel afzonderlijke aangifte dient in te dienen. Wenst u meer weten over wanneer u exact een afzonderlijke aangifte moet indienen? Dit kan u hier lezen.
Dit artikel behelst de belangrijkste fiscale gevolgen van een echtscheiding en de impact daarvan op uw belastingbrief, meer bepaald het huwelijksquotiënt, de hypothecaire lening en de onderhoudsbijdrage.
Huwelijksquotiënt
Het huwelijksquotiënt is een regeling die belastingverlaging mogelijk maakt door een deel van het beroepsinkomen van de ene partner toe te rekenen aan de andere partner. Dit systeem is vooral gunstig als één van de partners geen of een zeer laag beroepsinkomen heeft. Hierdoor wordt het totale belastingbedrag dat u als koppel dient te betalen verlaagd, wat resulteert in een lager belastingtarief.
Na de echtscheiding zal het belastingvoordeel van het huwelijksquotiënt wegvallen. Beide ex-partners worden individueel belast op hun eigen inkomen, zonder de mogelijkheid om een deel van het inkomen fiscaal toe te rekenen aan de ander.
Hypothecaire lening
De gezamenlijke woning vormt wel vaker een moeilijk punt bij echtscheidingen, voornamelijk vanwege de fiscale voordelen die eraan verbonden zijn. Voor hypothecaire leningen afgesloten voor 1 januari 2020 werd er een fiscaal voordeel toegekend, de zogenaamde ‘woonbonus’.
Wanneer een hypothecaire lening gezamenlijk wordt aangegaan, wordt de belastingvermindering per partner toegepast en berekend. Hoe dit voordeel na de scheiding wordt behandeld, is afhankelijk van de bestemming van de woning.
- Indien u de woning samen verkoopt, blijft u van het voordeel genieten, ook bij een afzonderlijke aangifte. U bent dat geen eigenaar meer, maar wel nog steeds de kredietnemer waaraan de woonbonus is gekoppeld.
- Verkoopt u de woning en betaalt u de lening af met de verkoopopbrengst, dan verdwijnt het voordeel van de belastingaangifte. Immers u bent dan noch de eigenaar van de woonst, noch de kredietnemer.
- Indien één partner de woning overneemt zal het voordeel enkel voor zijn of haar belastingaangifte gelden. Dit gelet op het feit dat de andere partner vanaf dan de volle eigenaar is en ook het volledige woonkrediet heeft opgenomen.
Onderhoudsbijdrage
Onder bepaalde voorwaarden kan de onderhoudsplichtige ex-partner de onderhoudsbijdrage fiscaal aftrekken, wat resulteert in een vermindering van de verschuldigde belastingen. De ontvangende ex-partner dient echter de ontvangen onderhoudsbijdrage aan te geven als belastbaar inkomen in zijn of haar belastingaangifte.
Belangrijk te vermelden is dat de fiscale behandeling van onderhoudsbijdragen kan variëren afhankelijk van het type (partneralimentatie of kinderalimentatie) en de specifieke omstandigheden van de situatie.
Fiscaal ten laste nemen van de kinderen
Indien u uw kinderen ten laste heeft, heeft u recht op een belastingvoordeel in de vorm van een verhoging van de belastingvrije som.
Dit voordeel kan normaliter enkel worden toegekend aan de ouder bij wie de kinderen hun fiscale woonplaats hebben. Echter, de belastingvoordelen kunnen gelijk worden verdeeld tussen beide ouders in geval van “fiscaal co-ouderschap”. Dit is van toepassing bij een gelijk verdeeld verblijf van het kind en indien er geen onderhoudsbijdrage wordt betaald voor het kind. Er wordt dan immers uitgegaan van het principe dat elke ouder de helft van de financiële behoeften van het kind voorziet.
Beide ouders vermelden in hun belastingaangifte dat het kind “ten laste is, maar in co-ouderschap”. Het fiscaal voordeel wordt dan gelijk verdeeld: beide ouders krijgen elk de helft van de belastingvrije som.
Indien u verdere vragen heeft in verband met het indienen van uw belastingaangifte na echtscheiding, aarzel dan niet om contact op te nemen via info@bannister.be of een bericht achter te laten op onze website. Onze advocaten zullen u met de nodige deskundigheid begeleiden.