Snel scheiden in België – wat zijn de mogelijkheden?

 

Snel scheiden in België is geen evidentie. Echtscheidingen kunnen soms lang voortslepen. Vaak wil één van de echtgenoten de zaak rekken en wil de ander er zo snel mogelijk vanaf zijn. 

 

Wij krijgen regelmatig de vraag hoe kan men in België snel kan scheiden. Er zijn gelukkig enkele juridische mogelijkheden om een echtscheiding sneller af te kunnen handelen. Deze mogelijkheden zijn – zelfs onder sommige advocaten – nog niet zo bekend. 

 

Bij Bannister Advocaten te Antwerpen kunnen wij je tijdens alle fases van je echtscheiding begeleiden en verdedigen. Als je er zo snel mogelijk vanaf wilt zijn, hebben wij daar alle begrip voor. Contacteer ons via info@bannister.be of via03/369.28.00 en dan bespreken we alle mogelijkheden.

 

Lees hieronder verder voor meer informatie over snel scheiden in België. 

 

Scheiden snel belgie

 

De EOT: de eerste manier om snel te kunnen scheiden in België

In het Belgische recht heeft men de mogelijkheid om zelf de echtscheiding te regelen. Dit is de zogenaamde ‘echtscheiding door onderlinge toestemming’ (EOT). 

 

Als jij en je echtgenoot nog goed met elkaar overweg kunnen, kun je proberen om zelf een overeenkomst op te stellen waarin je de belangrijkste zaken regelt. 

 

Dit is de makkelijkste manier om in België snel te scheiden. Als jullie eenmaal tot een overeenstemming zijn gekomen, moet de rechter deze alleen nog homologeren (in mensentaal: bevestigen).

 

De overeenkomst

 

De overeenkomst tussen de echtgenoten moet schriftelijk worden opgesteld en de volgende zaken moeten erin opgenomen worden:

 

 • De verblijfplaats van beide echtgenoten;
 • Het gezag over de minderjarige kinderen;
 • Het beheer van de goederen van de minderjarige kinderen;
 • Het recht op persoonlijk contact met de minderjarige kinderen;
 • De bijdrage van elke echtgenoot in het levensonderhoud, de opvoeding en de opleiding van de minderjarige kinderen;
 • De onderhoudsbijdragen (ook wel alimentatie genoemd);
 • De verdeling van de (gemeenschappelijke) goederen.

 

Je leest het al: in een EOT worden alle belangrijke aspecten van je leven na de echtscheiding geregeld. 

 

Hoe pak je een EOT het beste aan?

 

Het is bij een EOT-procedure belangrijk om goed te weten waarop je als ouder en echtgenoot recht hebt. Anders riskeer je een om een overeenkomst te tekenen, waarin jouw wensen niet tot zijn recht komen. Om het maximale uit een EOT-overeenkomst te kunnen halen, kun je je het beste laten adviseren door een advocaat met verregaande expertise in echtscheidingszaken.

 

Onze ervaring leert dat er bij EOT-procedures vaak twistpunten ontstaan tussen de echtgenoten. In dat geval is het een goed idee om een advocaat in te schakelen om:

 

 • te bemiddelen tussen jou en je echtgenoot; of
 • te onderhandelen met de advocaat van je echtgenoot.

 

Bij Bannister helpen we je graag om de best mogelijke EOT-overeenkomst op te stellen. Wij hebben hiervoor interne procedures ontwikkeld waardoor je vlot en efficiënt kunt scheiden.

 

Wens je voordat je tekent een advies? Of wil je bijstand van een advocaat om de plooien snel glad te kunnen strijken? We helpen je graag verder. Stuur ons een mailtje via info@bannister.be.

 

Advocaat snel scheiden Antwerpen

Wat als je naar de rechtbank moet?

Helaas lukt het niet altijd om de echtscheiding onderling te regelen. In deze gevallen zal de echtscheiding voor de rechtbank moeten worden geregeld. In het Belgische recht noemt dit een ‘echtscheiding door onherstelbare ontwrichting’ (EOO).

 

Het is van groot belang om je tijdens deze procedure te laten bijstaan door een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat. Deze procedure is immers complex en juridisch-technisch. Er zullen conclusies uitgewisseld worden met de tegenpartij en ook pleidooien gevoerd worden voor de rechter.

 

Wil je in België snel scheiden maar ben je verzeild geraakt in een EOO? Dan zijn er nog enkele mogelijkheden om sneller te kunnen scheiden.

 

Kortere termijnen voor snel scheiden in bepaalde omstandigheden

 

Om te scheiden via een EOO moeten enkele termijnen gerespecteerd worden:

 

 • Als de EOO wordt aangevraagd door één van de echtgenoten zul je moeten bewijzen dat je al 1 jaar of langer feitelijk gescheiden leeft;
 • Als de EOO wordt aangevraagd door beide echtgenoten zul je moeten bewijzen dat je al 6 maanden of langer feitelijk gescheiden leeft.

 

Je zult aan de rechter moeten bewijzen dat je al langer dan deze termijnen op een ander adres woont. 

 

Deze termijnen staan een snelle echtscheiding vaak in de weg. Als je nog niet zo lang op een ander adres woont, zul je moeten wachten om de echtscheiding af te kunnen ronden.

 

Er is gelukkig een manier om in België snel te kunnen scheiden en deze termijnen over te slaan. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken, moet aan de rechter bewezen worden dat er sprake is van ‘onherstelbare ontwrichting’. 

 

Is een overeenkomst bereiken met je echtgenoot uitgesloten en wil je daarbovenop zo snel mogelijk scheiden? Contacteer ons en wij bespreken dan de mogelijkheden om je echtscheiding zo snel mogelijk af te handelen. Laat een bericht achter via bovenstaand formulier of via info@bannister.be, je kunt ons ook telefonisch contacteren via telefoonnummer 03/369.28.00.

 

Tijdelijke maatregelen

Je hoeft niet te wachten tot de echtscheidingsprocedure uitgesproken is. Tijdens de echtscheidingsprocedure kun je tijdelijke maatregelen afdwingen. 

 

Deze maatregelen moeten door een advocaat aangevraagd worden. Er wordt dan een zitting vastgelegd alleen om deze tijdelijke maatregelen te bespreken en vast te laten leggen.

 

Je kunt de rechter bijvoorbeeld verzoeken om tijdelijke maatregelen omtrent het verblijf van de kinderen te nemen als je hierover ruzie maakt of van mening bent dat je kinderen beter niet meer bij je echtgenoot kunnen blijven.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat deze maatregelen slechts tijdelijk zijn. Als de echtscheiding wordt uitgesproken door de rechtbank vervallen deze maatregelen en worden ze vervangen door het vonnis van de rechter.

 

Waarom Bannister Advocaten om snel te scheiden in België?

 

Snel scheiden, is relatief eenvoudig als je met je echtgenoot tot een overeenkomst kunt komen. Als er een procedure voor de rechtbank gevoerd moet worden, wordt snel scheiden in België al een stuk moeilijker. 

 

De gespecialiseerde advocaten van Bannister zijn bekend met alle mogelijke situaties en zijn op de hoogte van alle manieren om de procedure zo snel en efficiënt mogelijk af te handelen.

 

Bij Bannister advocaten in Antwerpen staat een team van gespecialiseerde echtscheidingsadvocaten voor je klaar. Deze doorgedreven specialisatie zorgt ervoor dat ons team op de hoogte is van alle rechtsregels inzake echtscheiding inclusief alle recente ontwikkelingen in het recht en de rechtspraak. Geen enkel juridisch trucje is ons onbekend. Bij Bannister ben je in de handen van echte vakexperts.

 

Wil je meer informatie of een gesprek met één van onze specialisten? Stuur een mailtje via info@bannister.be. We zijn ook telefonisch bereikbaar via 03/369.28.00. Wij reageren zo spoedig mogelijk.

 

Veel gestelde vragen – FAQ

 

Hoe kun je in België snel scheiden?

Het antwoord op deze vraag is per situatie verschillend. Bepaalde aspecten hebben een invloed op de mogelijkheid tot snel kunnen scheiden in België, zoals:

 

 • De mogelijkheid om onderling een EOT-overeenkomst op te stellen;
 • De tijd dat je reeds afzonderlijk woont;
 • De ernst van de situatie, met name of er sprake is van ‘onherstelbare ontwrichting’;
 • De wachtijd bij de rechtbank – soms duurt het even voor je voor de rechter kunt verschijnen.

 

In de praktijk zien we dat een echtscheiding vaak tussen de drie maanden en één jaar in beslag kan nemen. In uitzonderlijke gevallen kan dit korter of langer duren. Echte vechtscheidingen, waarbij echtgenoten elkaar juridisch blijven bestoken, kunnen soms meerdere jaren in beslag nemen!

Hoeveel kost in België (snel) scheiden?

De kosten van een echtscheiding zijn moeilijk te bepalen. Er zijn veel mogelijke factoren die de kosten van een echtscheiding kunnen beïnvloeden. Meestal zal een EOT goedkoper zijn dan een EOO, omdat je veel zelf kunt regelen. 

 

Ook zullen de kosten van je echtscheidingsadvocaat naargelang de procedure variëren. Bij Bannister houden we je steeds op de hoogte van de kosten van onze verdediging. We zijn zo transparant mogelijk naar onze cliënten omtrent de kosten van een echtscheiding.

 

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat doet veel meer dan alleen maar pleiten voor een rechtbank. 

 

Een goede echtscheidingsadvocaat is in eerste instantie een luisterend oor. Op basis van wat hij of zij hoort, zal er geprobeerd worden om een EOT overeen te komen en tot goede afspraken te komen waarin alle wensen van zijn of haar cliënt worden vervuld. 

 

Als dit niet mogelijk blijkt te zijn, zal een echtscheidingsadvocaat zo vakkundig mogelijk de EOO-procedure voor de rechtbank doorlopen. Hier zal hij of zij kwaliteitsvolle conclusies (geschreven argumentaties) uitwisselen met de tegenpartij en vervolgens een overtuigend pleidooi voeren.

 

De praktijk leert dat een goede echtscheidingsadvocaat ook een steunpilaar is voor zijn cliënt tijdens deze moeilijke periode. Je kunt de volledige situatie met je echtscheidingsadvocaat bespreken. Deze gesprekken zijn altijd discreet en vertrouwelijk, omdat een advocaat beroepsgeheim heeft.