Omgangsrecht grootouders weigeren of eisen – Advocaat Antwerpen

 

Normaal gezien hebben grootouders het recht om hun kleinkinderen te zien, ook al is dit tegen de wens van hun ouders. In de praktijk zien we dat vaak dat het omgangsrecht voor grootouders wordt geweigerd, zonder dat daar een juridisch geldige reden voor is. 

 

Onze familierecht advocaten hebben de ervaring en de kennis om u te helpen om het omgangsrecht met uw kleinkinderen te herstellen. Ook kunnen wij u juridisch advies geven over het omgangsrecht van grootouders met hun kleinkinderen aanvragen of afdwingen. 

 

Ook wanneer u het omgangsrecht van grootouders om gegronde redenen wilt weigeren, kunnen onze advocaten u bijstaan. 

 

Neem nu contact op met onze ervaren advocaten, die gespecialiseerd zijn in het omgangsrecht voor grootouders en we denken dan graag mee over hoe we uw rechten kunnen verdedigen. U kunt ons via e-mail info@bannister.be of via het nummer 03/369.28.00 bereiken.

Omgangsrecht grootouders eisen of weigeren advocaat belgie

Omgangsrecht grootouders geweigerd: wat nu?

 

Grootouders hebben het recht om hun kleinkinderen regelmatig te kunnen zien en persoonlijk contact met hen te onderhouden. Dit bezoekrecht staat in de gegronde redenen maar wordt in de praktijk nog weleens aan de kant geschoven. 

 

Het burgerlijk wetboek (artikel 375bis) zegt het volgende: 

 

“De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden. […] Bij gebreke aan een overeenkomst tussen partijen, wordt over de uitoefening van dit recht in het belang van het kind op verzoek van de partijen of van de PdK beslist door de familierechtbank.”

Grootouders kunnen dus niet zomaar het omgangsrecht ontzegd worden. Is dit wel het geval dan kunt u uw bezoekrecht afdwingen. Daarvoor zijn meerdere manieren.

 

Omgangsrecht krijgen door onderling akkoord

 

Om bezoekrecht voor uw kleinkinderen te krijgen, hoeft u niet altijd naar de rechter. Het is ook mogelijk om door een onderling akkoord een regeling te treffen om uw kleinkinderen regelmatig te kunnen zien. 

 

Een onderling akkoord bereiken met de ouders van uw kleinkind is vaak de duurzaamste oplossing en geeft nadien minder conflict. Het is aan te raden om dit onderling akkoord onder begeleiding van een erkend familiaal bemiddelaar op te stellen. 

 

Een bemiddelaar luistert naar de zorgen van beide partijen en houdt rekening met de belangen van het kleinkind. Vaak kan een bemiddelaar de conflicten sneller – en goedkoper – dan de rechter oplossen. 

 

Het nadeel van een bemiddeling is dat beide partijen vrijwillig aan de bemiddeling moeten meewerken. Wanneer de ouders van uw kleinkind niet willen bemiddelen, dan zult u via de familierechtbank uw omgangsrecht als grootouder moeten opeisen. 

 

Bezoekrecht grootouders via de rechter

 

Tenzij er gegronde redenen in het belang van het kind zijn, heeft u dankzij het omgangsrecht als grootouder het recht om uw kleinkinderen regelmatig te zien. Wanneer een onderling akkoord bereiken geen optie is, dan moet er een procedure voor de familierechtbank gestart worden.

 

Het afdwingen van het bezoekrecht is vaak voor zowel u, de ouders als het kleinkind een emotionele en moeilijke kwestie. Daarom is het belangrijk dat u door een ervaren advocaat omgangsrecht wordt bij gestaan. 

 

Ons team heeft de nodige ervaring en kennis om dit soort procedures professioneel en sereen aan te pakken. Wij verdedigen uw omgangsrecht als grootouder en houden daarbij rekening met de belangen van het kleinkind en uw relatie met de ouders. 

 

Omgangsrecht grootouders weigeren

 

Het is ook mogelijk om het bezoekrecht van de grootouders te weigeren. Deze weigering kan alleen in het belang van het kind ontstaan. Aangezien het omgangsrecht van de grootouders in de wet staat, zal een rechter moeten oordelen of de weigering van het bezoekrecht al dan niet terecht is.

 

Belang van het kind

 

De weigering moet in het belang van het kleinkind zijn. De rechter zal op basis van uw argumenten en die van uw omgangsrecht advocaat besluiten of de weigering al dan niet in het belang van het kind is. 

 

Het is ook mogelijk om een procedure voor de familierechtbank te vermijden. In dat geval kan er bemiddeld worden en kunnen er afspraken worden gemaakt rond het al dan niet zien van het kleinkind en hoe dit verloopt. 

 

Contactverbod grootouders aanvragen

 

Wanneer de grootouders zich niet aan de minnelijke regeling houden of als het contact schadelijk voor het kleinkind is, dan kunt u voor de grootouders een contactverbod aanvragen. 

 

Een contactverbod wordt door een rechter opgelegd. De rechter doet dit wanneer duidelijk is dat contact tussen de grootouders en het kleinkind nefaste gevolgen voor het kind heeft. Een contactverbod voor de grootouders is een ingrijpende maatregel, die alleen wordt opgelegd wanneer contact duidelijk schadelijk voor het kleinkind is.

 

Onze gespecialiseerde advocaten familierecht hebben de nodige ervaring om u bij te staan met grootouders het omgangsrecht weigeren. Wij helpen u graag door deze moeilijke procedure met een luisterend oor en advies op maat voor uw situatie. 

 

Advocaat omgangsrecht grootouders

 

Juridisch advies en professionele bijstand rond het omgangsrecht van grootouders weigeren of opeisen is geen overbodige luxe. Ons team advocaten heeft de nodige ervaring om zowel succesvol te bemiddelen als om een procedure voor de rechtbank te voeren. 

 

Neem nu voor vrijblijvend juridisch advies over het omgangsrecht van grootouders contact op met onze ervaren advocaten en bemiddelaars. Wij helpen u graag op basis van onze ervaring en expertise om de beste keuze voor uw situatie en kleinkind te kunnen maken. 

 

Wij zijn bereikbaar via info@bannister.be of via het telefoonummer 03/369.28.00.

 

 

Vaak gestelde vragen rond omgangsrecht grootouders weigeren

 

 

Kunnen grootouders bezoekrecht eisen?

Ja, het bezoekrecht van grootouders staat in het Burgerlijk Wetboek beschreven. Zij kunnen dit via de rechter opeisen. De rechter kan echter beslissen om dit recht te ontzeggen wanneer contact met hen niet in het belang van het kind is. 

 

Hoe vaak mogen de grootouders het kleinkind bezoeken?

Hoe vaak grootouders hun kleinkinderen mogen zien, staat niet in de wet. De rechter of de betrokken partijen onderling kunnen dit vastleggen. 

 

Om welke redenen kan het omgangsrecht van grootouders geweigerd worden?

Dit recht kan alleen op grond van gegronde redenen in het belang van het kind ontzegd worden. Een voorbeeld hiervan is als de veiligheid van het kleinkind niet gewaarborgd kan worden.